Nieuw Europees bandenlabel

Per 1 mei is het nieuwe Europese bandenlabel voor personen- en bestelwagens in gebruik genomen. Het label moet een beter inzicht geven in de brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en het afrolgeluid van nieuwe banden.

Sinds november 2012 waren autobanden voor personenwagens al voorzien van een bandenlabel. Per 1 mei is er een nieuw bandenlabel ingevoerd dat ook gaat gelden voor lichte en zware bedrijfsauto’s. Het Europese bandenlabel is bedoeld om het gebruik van veiligere, zuinigere en stillere banden te stimuleren.
Op het bandenlabel staat de volgende informatie: 

 

Grip op nat wegdek
De grip op een nat wegdek heeft een directe relatie met de remweg van een auto onder natte omstandigheden. De remweg van een personenauto op banden met een A-label, bij 80 km/u, is ongeveer 18 meter korter dan van dezelfde auto op banden met een E-label.

 

 

Brandstofefficiëntie
Banden met een lagere rolweerstand dragen bij aan een lager brandstofverbruik. Voor personenauto’s kan de keuze voor banden met een A-label een brandstofbesparing van ongeveer 7,5% opleveren ten opzichte van banden met een E-label. Voor elektrische auto’s geldt in dit voorbeeld voor banden met een A-label 7,5% minder elektriciteitsverbruik, of een 7,5% grotere actieradius.

 

Extern afrolgeluid
Het externe afrolgeluid is het bandengeluid dat omstanders horen als een auto voorbijrijdt. Het verschil tussen een band met een A-label en een C-label bedraagt meer dan 3 decibel.

 

 

Aanvullende productinformatie (via QR-code)
De QR-code is een koppeling naar een openbare, Europese productdatabase (EPREL) met het digitale bandenlabel en productinformatiebladen.

Sneeuwvloksymbool
Winter- en vierseizoenenbanden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) hebben een bandenlabel waarop dit symbool staat afgebeeld.